Гігантські аневризми селезінкової артерії: важливість діагностики та лікування

Гігантські аневризми селезінкової артерії: важливість діагностики та лікування

Гігантські аневризми селезінкової артерії: важливість діагностики та лікування

Аневризма селезінкової артерії: Симптоми, діагностика та лікування

Аневризми селезінкової артерії - це тип внутрішньочеревних аневризм, які потенційно можуть становити загрозу для життя. Хоча більшість невеликих аневризм протікають безсимптомно, гігантські (≥5 см) АСА мають симптоми і можуть призвести до небезпечних для життя ускладнень.

Симптоми аневризми можуть включати біль у верхній лівій частині живота, диспепсію та втому. Однак більшість аневризм селезінкової артерії діагностують випадково під час радіологічних досліджень. Комп'ютерна томографія (КТ) черевної порожнини з контрастним підсиленням є найпоширенішим методом діагностики аневризм.

Немає єдиної думки щодо ведення пацієнтів з аневризми селезінкової артерії, але лікування рекомендоване для всіх симптоматичних аневрим, всіх псевдоаневризм та безсимптомних пацієнтів з ураженням ≥2 см через високий ризик розриву, які є вагітними або фертильними, мають портальну гіпертензію або є кандидатами на трансплантацію печінки.

Історично хірургічне втручання було найпоширенішим методом лікування, залежно від загального стану здоров'я пацієнта та супутніх захворювань. Останнім часом, з розвитком інтервенційної ангіографії, більшість вісцеральних аневризм лікують за допомогою ангіографії. Однак лише окремі аневризми підходять для цих процедур, оскільки виражена звивистість артерії або аневризм в проксимальному відділі селезінкової артерії можуть бути непридатними для ендоваскулярного лікування.

Загалом, обізнаність про потенційні ризики аневризми селезінкової артерії та своєчасна діагностика і лікування є важливими для запобігання потенційно фатальних ускладненень. Якщо вас турбує біль у животі або у вас є сімейний анамнез аневризми, важливо обговорити це зі своїм лікарем і пройти відповідне діагностичне обстеження.

Гігантська аневризма селезінкової артерії

Гігантська аневризма селезінкової артерії