Клінічний випадок: Розуміння та звернення за медичною допомогою при інсуліномі

Клінічний випадок: Розуміння та звернення за медичною допомогою при інсуліномі

Клінічний випадок: Розуміння та звернення за медичною допомогою при інсуліномі

Перед тим як розглядати клінінчний випадо, треба з'ясувати деякі питання.

Що таке інсулінома?

Підшлункова залоза виробляє інсулін, який допомагає підтримувати рівень цукру в крові в нормі. Пухлини підшлункової залози, які називаються інсуліномами, виробляють додатковий інсулін - більше, ніж організм може використати. Це призводить до того, що рівень цукру в крові падає занадто низько. Ці пухлини зустрічаються рідко і зазвичай не поширюються на інші частини тіла.

Що спричиняє інсуліному?

Причина виникнення інсуліноми невідома.

Які фактори ризику виникнення інсуліноми?

Існує небагато факторів ризику виникнення інсуліноми. Але, здається, жінки хворіють частіше, ніж чоловіки. Найчастіше пухлини з'являються у людей у віці від 40 до 60 років. Деякі генетичні захворювання можуть підвищити ризик виникнення інсуліноми. Ось вони:

Множинна ендокринна неоплазія типу 1, аномальний ріст тканин в ендокринній системі

Синдром фон Гіппеля-Ліндау, спадкове захворювання, яке викликає пухлини та кісти по всьому тілу

Інші генетичні синдроми, такі як нейрофіброматоз типу 1 та туберозний склероз.

Які симптоми інсуліноми?

Інсуліноми можуть викликати такі симптоми:

Сплутаність свідомості

Пітливість

Слабкість

Прискорене серцебиття

Якщо рівень цукру в крові стає занадто низьким, ви можете втратити свідомість і навіть впасти в кому.

Клінінчий випадок. Інформація про пацієнта:

Вік: 63-річна жінка

Основна скарга: Епізоди непритомності, що виникають кожні три години

Тривалість захворювання: 5 років з моменту першої втрати свідомості

Клінічний анамнез:

Пацієнтка звернулася за медичною допомогою до НІХТ ім. Шалімова у зв'язку з періодичними нападами непритомності. Пацієнтка повідомила, що ці епізоди трапляються кожні три години, що викликало занепокоєння щодо її загального стану здоров'я. Для проведення відповідного обстеження та лікування була зібрана детальна історія хвороби.

Діагностичні результати:

За допомогою МСКТ (мультиспіральної комп'ютерної томографії) було виявлено гіперваскулярне утворення в тілі підшлункової залози. Попередні розміри утвору становили приблизно 19х21х15 мм, також було виявлено кістозну структуру діаметром близько 12 мм. Окрім цих знахідок, загальна структура підшлункової залози виявилася незміненою. На КТ були виявлені ознаки, характерні для нейроендокринної пухлини підшлункової залози (ПНПЗ), а саме в тілі підшлункової залози.

Лабораторні дослідження:

Рівень проінсуліну був виміряний на рівні 26,22 пмоль/л, що додатково підтвердило діагноз інсуліноми.

Діагноз:

У пацієнта діагностовано інсуліному, розташовану в тілі підшлункової залози. Інсуліноми - це нейроендокринні пухлини, які виникають з інсулінопродукуючих клітин підшлункової залози, що призводить до надмірної секреції інсуліну. Цей стан може спричинити гіпоглікемію (низький рівень цукру в крові) і проявлятися такими симптомами, як непритомність, сплутаність свідомості, слабкість і пітливість.

Лікування:

Для усунення інсуліноми пацієнтці виконали лапароскопічну дистальну резекцію підшлункової залози зі збереженням селезінки. Операція полягала у видаленні ураженої частини підшлункової залози зі збереженням селезінки. Патологоанатомічне дослідження резектованої тканини підтвердило наявність високодиференційованої нейроендокринної пухлини в тілі підшлункової залози, класифікованої як G-2. Край резекції вздовж перешийка підшлункової залози був негативним, що свідчить про успішне видалення пухлини. Пухлина була класифікована як pT2 (локалізована пухлина, більше 2 см) і мала низьку інвазію в судини (LVI+). Інвазії периферичних нервів (PNI-) не виявлено. Гістологічна класифікація пухлини була присвоєна з використанням коду МКХ-О 8249/3.

Подальше спостереження та виписка:

Після операції пацієнтка добре одужала і була виписана з лікарні на 7-й день у задовільному стані. Їй було рекомендовано продовжувати регулярні спостереження у хірурга за місцем проживання для забезпечення постійного моніторингу та належного догляду.

Важливість звернення за медичною допомогою:

Цей клінічний випадок підкреслює важливість звернення за медичною допомогою при появі таких тривожних симптомів, як повторювані епізоди непритомності. У цьому випадку наполегливість пацієнта у зверненні за допомогою призвела до встановлення діагнозу інсуліноми, типу нейроендокринної пухлини підшлункової залози. Раннє виявлення та відповідне лікування значно підвищують шанси на успішне лікування та кращі довгострокові результати.

Якщо ви або хтось із ваших знайомих відчуває подібні симптоми, такі як незрозумілі непритомність або інші проблеми зі здоров'ям, дуже важливо негайно проконсультуватися з медичним працівником. Звернення за медичною допомогою гарантує своєчасну діагностику, відповідне лікування та постійну підтримку для покращення якості життя. Пам'ятайте, що ваше здоров'я має значення, і звернення за медичною допомогою може суттєво покращити ваше самопочуття.